Czyszczenie piekarnika

Każdy wie co to znaczy czyszczenie piekarnika i zawsze to zajęcie odkłada w nieskończoność, aż w końcu ociekający tłuszczem piekarnik zacznie nam przynosić wstyd, i dopiero wtedy postanowimy sie za niego zabrac. Powinniśmy czyścic piekarnik za każdym razem kiedy go używamy, tym samym bysmy zmniejszyli ryzyko występowania zapachu spalonego jedzenia przy każdym podkręcaniu temperatury.Jeżeli juz zaczynamy czyścić piekarnik, pierwsze co to upewnijmy się że jest on zimny, unikniemy poparzenia się ale również produkt do czyszczenia nie rozpryska się po całej kuchni jak zderzy sie z gorącym piecem.Pod piekarnikiem połóż gazety lub jakąś szmatę, aby nie kapało na podłogę.Unikniemy tym samym szorowania potem podłogi.Ruszt ppiekarnika wyjmijmy i namoczmy w gorącej wodzie aby ułatwić poźniejsze ich czyszczenie.Najlepszym środkiem do czyszczenia jest zrobiony własny płyn z sody oczyszczonej i gorącej wody.Taką papką wyszoruj piekarnik, pozostaw na jakies 15 minut po czym dokładnie oczyść i wytrzyj do sucha.Możemy dla lepszego efektu dodać ocet lub płyn do naczyń.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>