Mycie lodówki

W każdym domu lodówka stanowi niezbędny element wyposażenia kuchni. Dzięki niej możliwe jest przechowywanie jedzenia przez dłuższy czas, oraz uniknąć ich psucia. Aby jednak lodówka bardzo dobrze i odpowiednio nam służyła przed długie lata bez żadnych napraw i wymian, musimy o nią dbać i przestrzegać kilku ważnych zasad.Po pierwsze lodówkę trzeba myć, a jej mycie rozpoczynamy od najważniejszego-od wyłączenia jej z prądu. Następnie wyjmujemy wszystkie półki i szuflady i pozostawiamy otwarte drzwiczki. Półki i szuflady myjemy ciepłą wodą z mydłem lub płynem do mycia naczyń, spłukujemy, a następnie wycieramy do sucha miękką szmatką.Jeżeli chcemy umyć zamrażalnik to nie stosujemy absolutnie żadnych środków przyspieszających rozmrażanie.Lodu w lodówce nie podważamy nożem, zeby nie porysować lodówki, ani nie wkładamy zadnego garnka z gorącą wodą.Lodówka po prostu musi się rozmrozić sama.Po rozmrożeniu należy wnętrze lodówki umyć. Możemy użyć ciepłej wody z mydłem i dodatkiem sody oczyszczonej, przecieramy dokładnie ścianki lodówki, a następnie spłukujemy i wycieramy ją do sucha miękką szmatką.Jeżeli lodówka w środku ma nieprzyjemną woń to możemy ją usunąć przy pomocy proszku do pieczenia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>